سه‌شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۷

همراه با حمید گروگان در طرح کتاب‌خوان مهر ماه؛

فهم کتاب مرتبه‌ای بالاتر از مطالعه آن است

حميد گروگان

حمید گروگان نویسنده کتاب «تشنه لبان» گفت: همین که خوانش این کتاب محبت و علاقه‌ای به امام حسین(ع) ایجاد کند یا قلب خواننده را برای مظلومیت امام حسین(ع) به تپش بیندازد، هدف من از نگارش آن را محقق کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، کتاب «تشنه لبان» نوشته حمید گروگان، یکی از ۴ اثر حاضر در طرح کتاب‌خوان مهر ماه است که از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودک و نوجوان روانه بازار کتاب شده است. این مقتل عاشورایی که به بیان وقایع کربلا و حماسه آفرینان عاشورا و شیوه شهادت آنها می‌پردازد، به عنوان یکی از آثار محوری برای فعالیت‌ کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور در مهر ماه معرفی شده است.

حمید گروگان در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور درباره انگیزه خود برای نگارش این اثر عنوان کرد: سابقه نگارش این کتاب به سال ۱۳۷۸ برمی‌گردد، زمانی که در مجله رشد مشغول به کار بودم. در آن زمان مناسبت محرم را در پیش داشتیم و در صدد بودیم مطالبی را با این موضوع برای مجلات رشد آماده کنیم. برای تهیه این مطالب ما با کتاب‌های متعدد، حجیمی روبه‌رو بودیم که زبان و نوع نگارش آن سختی‌های بسیاری را به نوجوانان و جوانان تحمیل می‌کرد.

وی افزود: از آنجا که غالبا گروه سنی نوجوانان قادر به فهم و درک برخی از مطالب این آثار نیستند، ممکن است باعث دلزدگی آنها نسبت به مطالعه مقتل‌ها شود. بر این اساس به پیشنهاد یکی از دوستان تصمیم گرفتم یک مقتل ساده و روان و دلخواه سنین نوجوانی و جوانی تهیه کنیم تا این رده سنی نیز بتوانند از خوانش این آثار بهره‌مند شوند.

نویسنده کتاب «تشنه لبان» درباره برخی ویژگی‌های این اثر گفت: سعی کردم این اثر ساده، روان و همه فهم باشد و در عین سادگی دارای شور و حالی خاصی باشد و خواننده را به حال و هوای عاشورایی برانگیزاند. همچنین تمام تلاش من در این اثر این بوده که کتاب پیش رو، فارغ از ذهنیت و تخیل نویسنده، اثری مستند باشد؛ به همین دلیل مقاتل متعددی را خواندم و با درنظر گرفتن یک خط سیر به آنها، موارد مشابه و مستندی که در مقاتل معتبر را جمع‌آوری کنم.

وی درباره محتوای این اثر گفت: این کتاب روایتی از بام تا شام واقعه عاشورا و معرفی یاران امام حسین(ع)، پیش‌زمینه‌ها و نحوه شهادت آنها است. در لابه‌لای معرفی شهدا، سعی کردم به گذشته، تاریخچه و مسائلی که باعث شد به امام حسین(ع) بپیوندند نیز اشاره کردم، موضوعی که در مقاتلی که تاکنون منتشر شده وجود نداشته و تنها به رجزخوانی آنها اکتفا می‌شده است.

گروگان درباره معرفی برخی یاران امام حسین(ع) در اثر خود نیز توضیح داد: در مورد برخی از شهدای کربلا که در کتاب آورده‌ام از افرادی بودند که اطلاعات کافی و همشکل و قابل استناد وجود داشت و همچنین موضوعی با خود داشتند که می‌توانستم آنها را به عنوان یک مقتل بپردازم. اما متاسفانه اطلاعات موجود درباره برخی یاران امام حسین(ع) ناقص، ناهمشکل و بعضا در حاله‌ای از ابهام است. طبیعتا وقتی اطلاعاتی درباره این شهدای بزرگوار در دست نداریم، نمی‌توانیم درباره این شهدای بزرگوار مقتلی مستند بنویسیم.

وی ادامه داد: این اثر از نگاه یک دانای کل روایت می‌شود، کسی که سعی می‌کند اطلاعاتی را از دو سوی جنبهه در اختیار خواننده قرار دهد. در کنار استفاده از زبان ساده و روان، از نثر مسجع و زبانی آهنگین نیز استفاده کردم. نثری که با خود شور و حالی به خواننده می‌دهد که به بیان آن رزم و رشادت و جوانمردی‌ها کمک می‌کند. همچنین از جمله ویزگی‌های این اثر استفاده از اشعار حافظ برای تضمین و تأیید برخی مطالب و رجزخوانی‌های ارائه شده در کتاب است.

این نویسنده در ادامه درباره ویژگی‌های ظاهری این کتاب نیز عنوان کرد: نوع صفحه‌آرایی، تصویرگری و انتخاب جنس و رنگ کاغذ این کتاب نیز از ویژگی‌های این کتاب است که سعی در ایجاد حال و هوای عاشورایی در خواننده دارد. بر این اساس کاغذ گراف نخودی رنگ را که تداعی‌گر خاک است برای صفحات این کتاب در نظر گرفتیم و رنگ قرمزی که در صفحه آرایی بکار برده شده، خون شهیدان کربلا را تداعی می‌کند.

حمید گروگان در ادامه با ابراز خرسندی از معرفی کتاب «تشنه لبان» در طرح کتاب‌خوان مهر ما، عنوان کرد: این طرح نه تنها باعث رونق خواندن کتاب، بلکه باعث رونق فهم کتاب نیز می‌شود. طراحی برنامه‌های متنوعی چون جمع خوانی، نقد، تحلیل، کشیدن نقاشی و اجرای نمایش از داستان‌های یک کتاب‌ در مرتبه بالاتری از مطالعه صِرف قرار دارد. به خصوص این گونه کتاب‌ها که با خود یک فرهنگ و تاریخ را به دوش می‌کشد و با رمان یا داستان‌های تخیلی تفاوت دارد.

وی تأکید کرد: من در نگارش این کتاب سعی کردم مستند، ساده و روان بنویسم و شور و حالی عاشورایی به خواننده القاء کنم. همین که این کتاب خواننده شود و محبت و علاقه‌ای به امام حسین(ع) ایجاد کند و یا دل خواننده را برای مظلومیت امام حسین(ع) به تپش بیندازد، برای بنده کفایت می‌کند، حتی اگر یک بخش و یا یک مقتل از این کتاب خوانده شود.